Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Inici > Municipi > S'Illot

S'Illot

S’Illot –que rep el nom de la petita illa que hi ha just enfront d’aquest emplaçament– és un nucli costaner repartit entre els municipis de Sant Llorenç des Cardassar i Manacor; on també estroba inclosa la urbanització de Cala Morlanda. Com a frontera natural entre els dos municipis hi ha una torrent. Un pont sobre el riuet, un petit astiller a l’extrem de la platja amb llaüts i un illot caracteritzen la platja de S'Illot, és inconfusible.

Pel fet d’haver-hi segones residències la població s’incrementa considerablement els mesos d’estiu. 

Ja els nostres avantpassats prehistòrics van descobrir a s'Illot un paradís per construir-hi un dels principals poblats talaiòtics de l'illa de Mallorca. Actualment, passejant pels carrers tan canviats de s'Illot des de l'Edat de Pedra, podem observar algunes runes de grans pedres col·locades una damunt l'altra qui sap com. De talaiots només se'n troben a Mallorca i Menorca. Els poblats dels talaiòtics eren recintes fortificats amb pedres descomunals per protegir els pobladors. A s'Illot la murada fou construïda aprofitant talaiots preexistents. Els poblats eren els centres de vida més importants, lloc d'activitats econòmiques i socials i de resguard d'atacs enemics.

Avui en dia és difícil d'imaginar com vivia la gent de a la prehistòria, però el visitant es pot fer una idea perquè enmig de l'actual població s'hi troben les restes del Poblat talaiotic de s’Illot, datades al voltant de 850 a 123 a. C. Els habitants de l’assentament practicaven principalment l’agricultura. De gran importància van ser la caça i la cria de porcs i ovelles. La peça central era un talaiot quadrat, que estava envoltat per 35 cases envoltades per una muralla defensiva del poblat. El 123 a.C. l’assentament va ser abandonat com a resultat de la colonització romana de l’illa. Actualment hi ha un centre de visitants del Poblat Talaiòtic de s’Illot que introdueix i complementa la visita al jaciment i a més ajuda al visitant a endinsar-se dins el món de la prehistòria i de la cultura talaiòtica, donant-li a conèixer qui eren, com vivien, els costums i altres característiques dels pobladors de Mallorca d’aquesta època.

Al 1964, s’hi van construir els dos primers hotels a la platja de s’Illot, devora el riuet on, quan plou, desemboca el torrent que du l'aigua de les muntanyes de Calicant passant per Sant Llorenç i Son Carrió. Des de llavors ençà, s’han anat construint més hotels i apartaments per albergar tots els turistes que vénen a Mallorca per descansar, assolellar-se i gaudir de l'illa. A s’Illot encara es pot respirar aquesta tranquil·litat que ens caracteritza, sobretot a la primavera, quan un pot observar pescadors de saupes amb rais a les planeres quan el sol es pon, o pescadors amb canyeta sobre les roques que donen a l'altra part, a la platja de Sa Coma.

La població de s’Illot es reparteix entre els municipis de Sant Llorenç (250) y Manacor (1809), 

A l’agost són les festes, pels turistes, els estiuejants i els habitants. Activitats variades i per a tots els gustos formen el programa d’actes de festes: des d’exposicions, concursos, esports, concerts.