Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Església de Sant Llorenç

Situació

A la plaça de l’Església de Sant Llorenç.

Descripció

L'Església Parroquial de Sant Llorenç des Cardassar és un edifici d’una sola nau, de planta basilical, i capelles en els laterals. La primera construcció data de mitjan segle XIV, encara que alguns estudiosos asseguren que Santa Maria de Bellver, citada a la bul·la d’lnnocenci IV, de 1248, estava en el mateix indret. L’actual temple ha estat objecte de successives ampliacions i reformes al llarg dels segles, fins a principis del segle XX.

Segons Jeroni de Berard, l’església parroquial de Sant Llorenç tenia, el 1780, cinc capelles laterals i la nau central estava coberta per una volta de creueria. Aquesta volta va ser substituïda, entre el final del segle XVIII i principi del XIX, per una altra de canó.

El 1845, l’església es va engrandir pels dos extrems i s’hi construí el cor i l’actual façana, de marcat estil neoclàssic. Així mateix, el retaule major es va beneir l'any 1889. El 1928 es va reformar, a càrrec de l'arquitecte Guillem Forteza i s’hi afegí una la capella lateral dedicada a la Mare de Déu Trobada. La capella –segons el plànol de Forteza comptava amb una cúpula semiesfèrica amb llanterna.

El 1988 s'hi habilita un petit museu parroquial, en unes obres de millora que també recuperaren els nervis de mares de l'església. Darrera la capella de la Mare de Déu Trobada hi ha un petit jardinet on s'han instal·lat les restes d'una antiga creu de terme.

En aquest petit museu també hi ha un calze d'argent remarcable i tres magnífics quadres de Miquel Pont (Sant Llorenç des Cardassar 1678-Palma 1755). L'Adoració dels Reis, La presentació de Jesús al temple i Sant Jacint, que es varen restaurar l’any 2003 i que encara es conserven, són obres d'aquest pintor. Miquel Pont va elaborar el retaule major de l’església parroquial de Sant Llorenç que va desaparèixer al segle XIX quan es reformà el temple. Actualment, les pintures d’aquest llorencí que es formà a Roma, on culminà el seu procés de maduració artística, es conserven a l’entrada de la Mare de Déu Trobada. 


Les capelles

La primera capella de la dreta està dedicada a la Trinitat, i guarda la pica baptismal. Les següents són les de Sant Francesc; Sant Josep; la Inmaculada, que compta amb un interessant retaule gòtic; Sant Sebastià; la darrera és el portal lateral, popularment anomenat portal dels homes.

Mare de Déu de Bellver

A la primera capella de l’esquerra que presenta dos arquets, hi ha escala que puja al cor i una altra imatge gòtica de Nostra Dona, en pedra de Santanyí, atribuïda, segons Joana Maria Palou, a l'escola de Jean de Valenciennes i datada entorn del 1395-1397. Aquesta peça és també coneguda com a Santa Maria de Bellver i presenta una iconografia única a Mallorca, segons la informació que Joana Maria Palou dóna d'aquesta imatge al catàleg de Mallorca gòtica (1999).

Sembla referir-se a la doble natura, humana i divina, de Jesús, qui, com a nin i amb la col·laboració de la Mare aprèn a escriure, i, com a Salvador, inscriu els fidels en el llibre de la vida.

A la segona capella és on hi ha la Mare de Déu del Carme i és on es pot pujar al campanar. La quarta capella era la de Sant Antoni, la cinquena la de Sant Crist i la darrera la del Sagrat Cor.

Mare de Déu Trobada

La tercera capella o capella fonda està dedicada a la Mare de Déu Trobada és una talla romànica policromada de 64 cm d’altura, probablement del segle XIII, molt venerada i protagonista de la llegenda més famosa del poble de Sant Llorenç. Segons la tradició, la imatge fou trobada en un camp de cards a Son Vives per un pastoret que li tirà una pedra i ella l’agafà. Aquesta pedra és la que la imatge mostra a la mà dreta, mentre a l’esquerra aguanta el nin Jesús.

Bibliografia

CORTÈS I SERVERA, Josep (2012). Sant Llorenç des Cardassar. Edificis singulars, possessions, molins, pous, sínies, fonts, jaciments arqueològics. Sant Llorenç des Cardassar: Associació Cultural Flor de Card, Col·lecció Es Pou Vell, núm. 11.

Imatges: 
Mare de Déu Trobada
Mare de Déu Trobada
Mare de Déu Trobada