Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Casa Salvador Galmés

 

 

 

 

 

 

 

Situació

Al carrer Rector Pasqual, núm. 22, de Sant Llorenç.

Descripció

El 13 de maig de 1923, Mossèn Salvador Galmés sol·licità permís per reformar la seva casa situada a la intersecció del carrer Rector Pasqual i la carretera d’Artà, amb la concessió del corresponent consentiment per part de la comissió d’obres.

L’arquitecte Jaume Salas i Melis comenta que dues edificacions construïdes es poden incloure dins l’anomenat Regionalisme Aquitectònic, que es va anar desenvolupant des de principis del segle XX i que va adquirir la màxima rellevància cap als voltants de 1921 amb les obres de Guillem Forteza i Piña. El seu desplegament a Mallorca coincidí en un moment en el qual començava a prendre força amb certe efectivitat el moviment regionalista político-cultural, iniciat en el pla literari durant el segle XIX per un grup d’intel·lectuals de l’arxipèlag que s’uniren a la Renaixença Catalana. La connexió de Mossèn Salvador Galmés amb les idees que promulgava aquest moviment són força evidents.

“La Caixa” que havia obert una oficina a Sant Llorenç l’octubre de 1943, va comprar l’edifici i s’hi instal·là l’any 1957.

L’edifici està precedit per un petit jardinet delimitat per murs baixos, de pedra abujardada amb juntes de morter amb relleu. Compta amb una cisterna amb el jai de ferro forjat. La façana té tres altàries, i una quarta en forma de torreó de quatre aiguavessos.

Bibliografia

CORTÈS I SERVERA, Josep (2012). Sant Llorenç des Cardassar. Edificis singulars, possessions, molins, pous, sínies, fonts, jaciments arqueològics. Sant Llorenç des Cardassar: Associació Cultural Flor de Card, Col·lecció Es Pou Vell, núm. 11.

SALAS I MELIS, Jaume (1994). Conjunt d’estudis sobre cent anys d’autonomia municipal. Capítol: L’arquitectura i l’evolució urbanística. Sant Llorenç des Cardassar: Universitat de les Illes Balears.