Ca ses Monges

Situació

Al carrer Clavell, núm. 5, de Sant Llorenç.

Descripció

Ca ses Monges és un edifici format per tres cossos. El primer, a l’esquerra, és l’edificació principal i disposa de tres plantes: baixa, principal i porxos, que originàriament contenien els dormitoris de les monges. El segon, té pràcticament la mateixa estructura i era el convent. Al seu costat hi ha l’antiga capella, que s’obri a l’exterior amb dues finestres a l’alçada del pis.

El 10 de febrer de 1866 es van inscriure al registre civil a favor del Convent de Manacor unes edificacions situades al carrer Clavell de Sant Llorenç, per utilitzar-les com a “casa de monges”. Es tractava de dues vivendes tradicionals que al llarg dels anys anaren patint una sèrie de modificacions per adaptar-se al nou ús i que l’any 1918 s’ampliaren amb un pati d’esbarjo per a les criatures. Entre 1922 i 1925 es produí una intervenció bastant important, amb l’ampliació de l’antiga capella, per donar cabuda a la creixent comunitat de religioses. Cal recordar que entre 1866 i 1986 les vivendes foren ocupades per les monges de la Caritat, que hi tenien una escola per a nines, una per a infants i un dispensari d'infermeria.

L’any 1988, per decisió del Bisbat, es va posar a la venda i l’Ajuntament de Sant Llorenç va comprar l’edifici per destinar-ho a equipament municipal, i que actualment l’ocupa l’escola d’adults.

A la banda de darrera continua havent-hi un pati i una guarderia infantil.

Bibliografia

CORTÈS I SERVERA, Josep (2012). Sant Llorenç des Cardassar. Edificis singulars, possessions, molins, pous, sínies, fonts, jaciments arqueològics. Sant Llorenç des Cardassar: Associació Cultural Flor de Card, Col·lecció Es Pou Vell, núm. 11.