Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Itinerari Històric: Costa Llorecina

De s’Illot a sa Punta de n’Amer

Descripció de l’itinerari per la costa llorencina:

Proposam recórrer una ruta pels jaciments talaiòtics de la costa llorencina: Poblat Talaiòtic de s'Illot, Talaiot de na Pol  i túmul de sa Punta de n’Amer, tot intentant espinzellar la vida i els costums del talaiòtic insular.

 

Punts d’interès de s’Illot a sa Punta de n’Amer:

Centre de visitants de s’Illot

Començarem l’itinerari al centre de visitants, on posarem en imatges l’explicació que posteriorment se farà a tots els jaciments i, d’aquesta manera, facilitarem la interpretació de la visita posterior.

Poblat talaiòtic de s’Illot

El Poblat Taliòtic de s'Illot està situat entre edificacions turístiques, al nucli urbà de s’Illot. És un dels poblats més importants del llevant de Mallorca. Va ser habitat del 1100 al 123 aC. sobre una extensió de 8.000 m2 i amb un nivell de població d'uns 200 habitants, que es dedicaven a activitats eminentment agrícoles. Era el poblat de referència de la zona. Passejarem per les vies marcades i per les passarel·les i descobrirem cambres i murades que abans ja haurem vist al centre d’interpretació.

Talaiot de na Pol

Al centre de sa Coma  es troba el talaiot amb forma circular, anomenat de na Pol. Es tracta d’un monument cònic de 12,5 metres de diàmetre i 3,5 metres d’alçada. Algunes construccions addicionals l’envolten en forma de bresca i estan envoltats per una murada arquejada. La construcció n'evidencia el caràcter defensiu. Un aspecte interessant és l’existència d’una cova natural reconstruïda a la part inferior del talaiot. La seva funció encara no s’ha pogut aclarir.

Platja de sa Coma

Recurs turístic i lloc històric Capità Bayo. Platja eminentment turística, origen del nucli costaner de sa Coma. Amb una llargària de 900 metres i una amplària de 60 metres. És una de les millors platges del llevant de Mallorca. Sí ens hi posam a sobre, mirant la mar, i ens giram a l’esquerra, trobam sa Punta de n’Amer, pròxim punt del nostre itinerari.

Punta de n’Amer

Espai natural protegit

Sa Punta de n’Amer és un espai natural protegit de propietat privada. L’àrea fou declarada àrea natural d’especial interès (ANEI) l’any 1985. Sa Punta de n’Amer és un dels pocs indrets sense urbanitzar de la costa nord-est insular. Ocupa aproximadament 200 hectàrees que tenen un gran valor natural, cultural i històric. L'aspecte més representatiu d’aquest espai natural protegit de Sant Llorenç des Cardassar és la convivència dels espais dunars, la garriga, el pinar i el roquissar. Sa Punta de n’Amer va ser un lloc estratègic per a la defensa del territori. En queden com a testimoni tres elements: les restes de talaiots, la torre de defensa del segle XVII i les casetes de metralladores de la platja de sa Coma, que són també testimoni de la Guerra Civil. La torre de defensa va ser declarada bé d’interès cultural per la seva singularitat, ja que no hi ha cap altra torre a Mallorca de la mateixa tipologia i característiques. La planta de construcció és quadrada i està envoltada d’un fossar excavat en roca. Aquest espai d’ús col·lectiu i recreatiu és molt important per a la conscienciació i preservació de la costa en el seu estat natural.

Consulta la guia de sa Punta de n’Amer si t’interessa fer un recorregut acurat.

 

 

Imatges: 
Punta de n’Amer
Punta de n’Amer
Punta de n’Amer
Punta de n’Amer
Punta de n’Amer
Talaiot de s'Illot
Talaiot de s'Illot
Talaiot de s'Illot