Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Inici > Mediambient > Posidònia oceànica

Posidònia oceànica

La posidònia oceànica és una planta superior adaptada a la vida marina, amb arrels, tija, fulles i capacitat per a produir flors i fruits amb llavors. La seva presència és un segell de garantia de la bona qualitat de les aigües marines. A més, la seva presència, ha estat un dels motius pel qual sa Punta de n’Amer ha estat inclosa en la Xarxa Natura 2000 com a LIC (lloc d’importància comunitària).

La posidònia oceànica és una planta endèmica que només viu en el Mediterrani i si la vols veure t’hauràs de submergir.

 

Quines són les característiques de la posidònia oceànica?

La posidònia oceànica és una planta que viu al fons marí i quasi sempre en comunitat (en grup) i se’ls coneix amb el nom de praderies de posidònia. Heu de saber que la posidònia té un índex de creixement anual molt baix situat entre 1-2 cm a l’any.

La posidònia oceànica té unes fulles verdes, llargues i planes, que poden arribar a fer 1,5 metres d’alt. La mitjana de vida dels seus brots és d’uns 30 anys. La posidònia floreix generalment a la tardor i els seus fruits “olives de mar”, són unes bolles que quan es desprenen, floten fins a la vorera de mar i solen aparèixer entre els mesos de maig i juny.

 

Quines funcions té la posidònia oceànica?

La posidònia té moltes funcions importants:

 

  1. Fa una funció de prat, comparable als boscos, i és imprescindible per a l’equilibri del medi marí: depura i oxigena les aigües marines.
  2. És el lloc de molts d’animals com peixos, mol·luscs i crustacis que es reprodueixen i s’alimenten de les seves fulles i troncs.
  3. Una altra funció molt important és que aquesta planta actua de barrera natural provocant que els temporals arribin amb menys força a la platja i per tant eviten que les ones s’emportin menys arena.

 

La posidònia no només és important per les funcions que té en el fons de la mar sinó també per la funció de les fulles mortes de la posidònia que es dipositen sobre la platja.

 

Aquesta planta perd les fulles a la tardor i aquestes fulles són transportades per l’onatge fins a la vorera de platja. Aquestes fulles marrons no s’anomenen alga, sinó restes de la posidònia.

 

 

Quina funció té la deposició d’aquestes fulles a vorera de mar?

Les fulles mortes de la posidònia oceànica que es dipositen a la vorera de la platja formant acumulacions tenen la funció de capa protectora. Protegeixen la platja formant una capa compacta i impedeixen que ni el vent ni les onades durant un temporal s’emportin l’arena mar dintre.

És per aquest motiu que les fulles dipositades a la vorera de mar, durant l’hivern es deixen per protegir la platja evitant que els temporals se’n duguin l’arena i a l’estiu es retira per als usuaris i els turistes.