Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Inici > Mediambient > Neteja de platges

Neteja de platges

L’article 115 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes disposa que les competències municipals són, entre altres aspectes, mantenir les platges i els llocs públics de bany amb les corresponents condicions de neteja, higiene i salubritat. Aquesta competència inclou la neteja manual i mecànica de l’àmbit de la platja i també la retirada dels residus provinents de la neteja.
És ben clar que no es pot mantenir la mateixa freqüència ni sistema de neteja durant tot l'any. Per això, es diferencien les dues etapes principals d'estiu i d’hivern i també un apartat específic de la neteja de la posidònia oceànica, atès la seva gran importància.

Neteja a l'estiu

Durant la temporada alta, és a dir, des del mes d’abril fins al mes d’octubre la neteja de la platja és duta a terme a diari per part de l’empresa adjudicatària del servei d’explotació temporal de la platja. La neteja es fa amb mitjans mecànics i manuals i també inclou la retirada de residus de la platja. 

Neteja durant l'hivern

L’any 2006, la Conselleria de Medi Ambient va iniciar un pla de neteja d’hivern a les platges de les Illes Balears. La neteja hivernal consisteix en la retirada dels residus presents a les platges que disposen d’accés rodat, és a dir, les més importants de cada municipi, de forma setmanal. Aquesta neteja es realitza entre els mesos de desembre i abril.

Gestió de la Posidonia Oceànica

La posidònia oceànica és una planta superior adaptada a la vida marina, amb arrels, tija, fulles i capacitat per a produir flors i fruits amb llavors. La seva presència és un segell de garantia de la bona qualitat de les aigües marines. A més, la seva presència ha estat un dels motius pel qual sa Punta de n’Amer ha estat inclosa en la Xarxa Natura 2000 com a LIC (lloc d’importància comunitària).
 Viu al fons marí i quasi sempre en comunitat formant praderies de posidònia. Té un índex de creixement anual molt baix, situat entre 1-2 cm a l’any, i té unes fulles verdes, llargues i planes, que poden arribar a fer 1,5 metres d’alt. La mitjana de vida dels seus brots és d’uns 30 anys. La posidònia floreix generalment a la tardor i els seus fruits “olives de mar”, són unes bolles que quan es desprenen, floten fins a la vorera de mar i solen aparèixer entre els mesos de maig i juny.
 
Aquesta posidònia té diverses funcions importants:
 
1 Fa una funció de prat, comparable als boscos, i és imprescindible per a l’equilibri del medi marí: depura i oxigena les aigües marines
 
2 És el lloc on peixos, mol•luscs i crustacis es reprodueixen i s’alimenten de les seves fulles i troncs.
 
3 Actua de barrera natural provocant que els temporals arribin amb menys força a la platja i per tant eviten que les ones s’emportin menys arena.
 
4 Les fulles mortes de la posidònia que es dipositen a la vorera de la platja formant acumulacions tenen una funció de capa protectora, ja que impedeixen que el vent i les onades durant un temporal s’emportin l’arena mar endins. 

Per tot això, durant l'hivern, les fulles de posidònia no es poden retirar de la platja com a mesura de protecció i de barrera 

Documents: