Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Inici > Arees > Festes

Festes

Sant Llorenç

Nadal cultural

El mes de desembre se celebra el Nadal cultural a tot el municipi amb diversos actes: música, gastronomia, tallers relacionats amb les festes de Nadal. Destaca el Mercadet de Nadal a Sant Llorenç, un mercadet de productes nadalencs organitzat pels comerciants del municipi.

Cavalcada de Reis – Nit del 5 de gener

A Sant Llorenç, els Reis d’Orient arriben acompanyats per la Banda de Música i els nins i nines els esperen al Pou Vell. La salutació per les autoritats té lloc al balcó de l’Ajuntament, on el Rei Baltasar llegeix un discurs en “diferit”. Després ve l’adoració i repartiment de regals a la plaça de l’Església. En l’organització de la cavalcada de Reis col·laboren l’AMIPA i grup de Joves.

Revetlla de Sant Antoni – Nit del 16 al 17 de gener

El dia de la revetlla de Sant Antoni, al dematí surt una colla de dimonis amb Sant Antoni i fa el primer ball davant la rectoria de Sant Llorenç. Al capvespre, els llorencins i llorencines es congreguen al saló de la rectoria per escoltar l’argument i cantar els goigs. Després els dimonis tornen a sortir i van a tots els foguerons acompanyats per la banda de música. Finalment, s’encenen els foguerons del poble i tothom se’n va a torrar, a cantar gloses i a fer sonar la ximbomba. Els caparrots dels dimonis de Sant Llorenç es varen fer nous el 2013, a partir d’una rèplica antiga.

Sant Antoni - 17 de gener

La tradició de les beneïdes de Sant Antoni s’havia perdut a Sant Llorenç des Cardassar i es va recuperar als anys 50. Devers les 15,30 hores del capvespre surten de la plaça de l’Ajuntament de Sant Llorenç unes carrosses amb gent disfressada amb motius del camp i referits a la tradició de la festa. La banda de música els acompanya. Pel carrer Major es dirigeixen cap a l’església parroquial, a les escales de la qual un quadre de sant Antoni col·locat sobre un domàs presideix les beneïdes. La desfilada continua pels carrers principals i acaba, tancant el circuit, un altre cop al carrer Major. Hi ha premi a les millors carrosses. A les 19 hores es fa l’ofici solemne en honor a Sant Antoni i un cop finalitzat, a la plaça Major hi ha ball de bot, fogueró i torrada.

La celebració de Sant Antoni a Sant Llorenç sol ser des del 14 al 17 de gener. Els dies previs s’acostumen a organitzar actes culturals com exposicions, taller de ximbombes i conferències.

El Sobreposat de Sant Antoni participa en l’organització de les festes de Sant Antoni a Sant Llorenç des Cardassar. Aquesta organització ha lluitat per recuperar la festa de Sant Antoni al poble.

Carnaval – del Dijous Llarder

El Dijous Llarder hi ha la rueta infantil a Sant Llorenç, que organitzen les escoles. El dissabte, es celebra la rua: desfilada de disfresses individuals i comparses, però no carrosses, pels carrers més cèntrics acompanyades per algun grup de música. A Sant Llorenç, la festa acaba amb un refresc popular, seguit d’un ball a la plaça de l’Ajuntament amenitzat per alguna orquestra.

Setmana Santa – Pasqua a Sant Llorenç des Cardassar

Diumenge del Ram

El Diumenge del Ram acostumen a beneir palmes i rams d’olivera a l’Escola Nova, des d’on es va en processó a l’Església per oficiar-hi la missa.

Dijous Sant

El Dijous Sant té lloc un ofici litúrgic amb lavatori de peus. A la processó del Dijous Sant hi ha encapironats i també hi desfila gent amb la cara descoberta. A Sant Llorenç en total hi ha quatre confraries: de la Dolorosa, del Sant Crist, de l’Eccehomo i de la Verònica. La processó surt de la Parròquia i recorre els carrers més cèntrics del poble.

Divendres Sant

El Divendres Sant, a Sant Llorenç des Cardassar, en el Davallament hi ha imatge articulada que es posa dins una urna de vidre i que desfila tancant la processó. Surten també la Dolorosa i la creu sense imatge. Cada any el recorregut del Davallament canvia, per tal que tot el poble se senti partícip de l’acte.

Diumenge de Pasqua

El Diumenge de Pasqua se celebra la processó del Tres Botets. La Mare de Déu surt acompanyada per al·lotes i Jesús ressuscitat surt de l’església acompanyat indistintament per homes i dones. Quan es troben, la Mare de Déu (és una imatge articulada) pega tres botets, al mateix temps que la banda de música sona la “Marxa reial” i les campanes repiquen. Se celebra un ofici solemne amb molta concurrència.

Pancaritat a Son Vives

Sortida de l’Església de Sant Llorenç. A les 17 hores missa i berenar popular de pa i taleca a la possessió de Son Vives. Aquest dia, per dinar s’acostumen a menjar les panades i els rubiols.

Sant Joan Pelut - 24 de juny

La dansa de Sant Joan Pelut a Sant Llorenç fou recuperada la dècada dels anys setanta del segle XX. Rememora la figura de Sant Joan Baptista i es realitza al so d’una melodia interpretada per un guitarró i un flabiol. El 24 de juny, dia de sant Joan, el vespre hi ha una missa on Sant Joan Pelut fa el primer ball en el moment de l’ofertori. En acabar, el dimonis i sonadors acompanyant Sant Joan Pelut recorren els carrers de Sant Llorenç. El Sant va vestit amb una capa vermella amb cascavells i espardenyes d’espart blanques. Ho organitza Amics de la festa de Sant Joan Delegació d'Educació i col·labora Cultura de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i la Parròquia de Sant Llorenç des Cardassar.

Vetllades d’estiu

Les Vetllades d’estiu comencen la segona setmana de juliol i es perllonguen pràcticament fins el començament de les Festes de Sant Llorenç, que són a l’agost, acostumen a incloure tapes i música en directe on actuen diferents grups musicals i espectacles diversos que van des del teatre a la dansa.

Festes Patronals de Sant Llorenç - 10 d’agost

Sant Llorenç és el patró del poble. Normalment les festes patronals de Sant Llorenç des Cardassar es celebren des del dissabte anterior a sant Llorenç (dia 10 d’agost) fins el diumenge posterior. Les activitats són variades i van des d’una diada infantil, competicions esportives –futbol, bàsquet, tir amb colomí, natació, entre altres- i actuacions musicals amb grups importants. També en el marc de les fetes s’organitzen diferents exposicions, bàsicament de pintura, i un concurs d’hortalisses grosses i peculiars. El dia del Sant, a les 20 hores, se celebra l’ofici solemne, després del qual se sol oferir un refresc per a la tercera edat i una ballada o algun acte musical. Al llarg de les festes s’organitza una cursa popular. També durant les festes patronals s’organitza la Fira Nocturna a s’Estació que sempre es celebra el segon dissabte del mes d’agost.

Mare de Déu Trobada - 8 de setembre

La festa de la Mare de Déu Trobada organitzada per la parròquia és una festa de caire religiós. La Mare de Déu Trobada de Sant Llorenç des Cardassar és una imatge que podem situar a l’època de transició del romànic gòtic. La llegenda diu que va ser trobada en un camp de cards de Son Vives, on hi ha l’església de Nostra Senyora de Bellver, temple de l’estil dels de Sant Miquel de Campanet, Sant Pere d’Escorca o Castellitx de la Pau. Aquestes són festes organitzades pel rector i tenen un caire religiós. Els dies anteriors a la festa de la Mare de Déu Trobada (dia 8 de setembre) hi ha novena. El dia principal, ofici solemne es visita la Mare de Déu i la gent es obsequiada amb un ram d’alfabeguera fresca. El dematí, hi ha una ofrena floral a càrrec dels Cavallistes a la Mare de Déu.

Tots Sants

El dia de Tots Sant els veïns i veïnes del terme municipal de Sant Llorenç, a l’horabaixa, van a missa al cementiri. Les famílies regalen un rosari als més petits de la família.

Bibliografia

AA.VV. Gran Enciclopèdia de Mallorca, Promomallorca edicions, Palma 1988

AA.VV. Sant Llorenç des Cardassar, Col·lecció Guia dels Pobles de Mallorca, Consell Insular de Mallorca, Hora Nova S. Palma 1999

Fundació Serveis de Cultura Popular 1992 Calendari i festes de les Illes Balears i Pitiüses. Editorial Alba Fulla i Fundació Serveis de Cultura Popular, Barcelona.


Son Carrió

Nadal cultural

El mes de desembre se celebra el Nadal cultural a tot el municipi amb diversos actes: contes, taller de centres, taller de xapes, de dolços, etc. i mercadet de Nadal de l’APIMA.

Cavalcada de Reis – Nit del 5 de gener

A Son Carrió, la cavalcada que acompanya els Reis d’Orient arriba a la plaça de l’Església i acte seguit ses Majestats reparteixen els regals dins l’església. La cavalcada l’organitza Som Carrioners i AMIPA.

Revetlla de Sant Antoni – Nit del 16 al 17 de gener

Per la vigília de Sant Antoni es fan foguerons pels carrers i els dimonis ballen a cals Tonis i Tonines, ballen pels foguerons, torren i sobretot canten amb el so de la ximbomba fins ben entrada la nit: aquest és el requisit per celebrar el Sant dels animals així com cal. I el sendemà beneïdes de bon matí.

Sant Antoni - 17 de gener

A Son Carrió, les beneïdes es fan dia 17 dematí. També hi ha carrosses i, seguint la tradició santantoniera, els temes fan referència al camp i als oficis antics: trencadors d’olives, carboners, ferrers, bugaderes, formatgeres, pagesos i dimonis, ovelles amb el pastor i a beneir els animals. Tampoc no manca el ball dels dimonis.

Carnaval – del Dijous Llarder

El Dijous Llarder hi ha la rueta infantil a Son Carrió, que s’organitza a través de les escoles. El dissabte se celebra la rua: desfilada de disfresses individuals i comparses, però no carrosses, pels carrers més cèntrics acompanyades per algun grup de música.

Festa de la sardina – dimarts abans del Dimecres de Cendra

A Son Carrió té lloc l´enterro de la sardina: els veïnats i veïnades es vesteix de dol, de negre, i passegen la sardina en processó i després es crema la imatge d’una sardina. Les voluntàries i voluntaris que fan el trempó i cuinen les sardines, que es venen a un preu simbòlic. Ja ve d'antic el costum d’enterrar la sardina, el significat és que s'acaba la festa i la disbauxa dels darrers dies de carnaval i comença la Quaresma amb el Dimecres de Cendra, per això, l'enterro de la sardina sempre cau en dimarts. La Quaresma, antigament, era un temps de sacrifici i moderació, actualment però, ja quasi ningú fa abstinència ni sacrificis.

Setmana Santa - Pasqua a Son Carrió

Diumenge de Ram

Al matí del Diumenge de Ram, a Son Carrió, té lloc la benedicció de palmes i rams a l’Església i una breu processó pels voltants. Al capvespre, es representen els Dotze Sermons: una representació popular dels passos, amb Jesús, el Cirineu i dos soldats caperunats. Fan una volta per l’interior de l’Església per a cada estació del viacrucis i es diu el sermó corresponent.

Dijous Sant

El Dijous Sant a Son Carrió se celebra l’ofici religiós al final del qual surten cinc centurions romans amb llança guardant Jesús i que més tard desfilaran a la processó, on desfilen carepunats acompanyats de la banda de música. El Dijous Sant treuen el Sant Crist.

Divendres Sant

El Divendres Sant, a Son Carrió, al vespre té lloc la representació del Davallament amb tres homes vestits de blanc que encarnen Josep d’Arimatea, Nicodem i Sant Joan. Tots seguit comença la Processó de l’Enterrament, guardada pels centurions i acompanyada per caperunats i la banda de música.

Diumenge de Pasqua

Abans de l’ofici del matí, el Diumenge de Pasqua se celebra a Son Carrió la Resurrecció de Jesús. Els centurions s’han adormits i, en despertar-se, troben a faltar Jesús. Són represos pel caporal, que els ha despertat amb tres cops de llança i cerquen Jesús per tota l’Església amb l’aldarull que això significa, principalment per als infants. Quan el troben ressuscitat, li rendeixen honors i l’acompanyen en processó. Quan troba Maria, la música sona i les campanes repiquen. És típic d’aquests dies que els joves regalin a les al·lotes bosses amb confits i bombons. Són també característics d’aquests dies els “rollos” de Pasqua, fets amb pasta de coques, rodons i amb un forat al mig adornats amb confits.

Festes Patronals de Son Carrió

El mes de maig se celebren a Son Carrió, des de finals del segle XIX, les festes patronals en honor a Sant Miquel. Les Festes Patronals de Son Carrió acostumen a començar amb el pregó i la inauguració de diferents exposicions, destaca el Certamen de pintura a la capella de Ca ses Monges. També és popular la cursa de les paparres i el Carrió art, tapes a la plaça de l’església i exposicions de joves artistes acompanyats de música en viu. Els actes festius es perllonguen durant tota aquesta setmana fins diumenge, que té lloc la Fira ramadera.

Festes de Sant Miquel Arcàngel de Son Carrió – entorn el 29 de setembre

Coincidint amb la festivitat de sant Miquel se celebra el mateix dia que els altres arcàngels, el 29 de setembre les associacions del poble de Son Carrió (Ses Paparres, APIMA, Grup de Joves, Grups de carretons), juntament amb voluntaris, preparen un programa de festes engrescador, aprofitant els darrers dies de l’estiu. Es fa des d’un sopar de germanor a la fresca, la tradicional caminada de Son Carrió al Castell de sa Punta de n’Amer i la baixada de Lluc a Son Carrió. Tampoc manquen mai les competicions esportives i el ball de bot.

Bibliografia

AA.VV. Gran Enciclopèdia de Mallorca, Promomallorca edicions, Palma 1988

AA.VV. Sant Llorenç des Cardassar, Col·lecció Guia dels Pobles de Mallorca, Consell Insular de Mallorca, Hora Nova S. Palma 1999

Fundació Serveis de Cultura Popular 1992 Calendari i festes de les Illes Balears i Pitiüses. Editorial Alba Fulla i Fundació Serveis de Cultura Popular, Barcelona.


Cala millor

Setmana del Turista

A final de la temporada turística, a Cala Millor es celebra la Setmana del Turista. Durant aquesta setmana tenen lloc multituds d’actes centrats en els turista, música, la Turistapa i correfocs amb la col·laboració dels establiments hotelers i els ajuntaments de Sant Llorenç i Son Servera.


Sa Coma

Cavalcada de Reis – Nit del 5 de gener

A Sa Coma, els Reis d’Orient arriben a peu fins a la plaça de l’Església, on adoren el betlem vivent organitzat per l’Associació de Veïns i seguidament reparteixen els regals. AMIPA, Associació de Veïns, Associació de Gent Gran i Joves són els encarregats d’organitzar els actes.

Revetlla de Sant Antoni – Nit del 16 al 17 de gener

Per la vigília de Sant Antoni també hi ha foguerons pels carrers i els dimonis surten a ballar pels foguerons.

Sant Antoni - 17 de gener

A Sa Coma, les beneïdes tenen lloc el diumenge següent a Sant Antoni.

Carnaval – del Dijous Llarder

El Dijous Llarder hi ha la rueta infantil a Sant Llorenç, Son Carrió i Sa Coma a través de les escoles. El dissabte, en els tres nuclis urbans hi ha la rua: desfilada de disfresses individuals i comparses, però no carrosses, pels carrers més cèntrics acompanyades per algun grup de música.

Festes de sa Coma - tercera setmana de juliol

Les festes de sa Coma se celebren la tercera setmana de juliol, que inclouen nits multiculturals, el ja tradicional dinar de paella de l’Associació de Veïns i el concert de Coral de la Gent Gran, entre d’altres. Tampoc no hi falten els actes esportius, com ara diferents tornejos.

Festes de Santa Maria de sa Coma - entorn al 12 de setembre

Entorn al 12 de setembre se celebren les festes de Santa Maria de sa Coma. L’acte principal és l’ofici en honor a la patrona Santa Maria.

Bibliografia

AA.VV. Gran Enciclopèdia de Mallorca, Promomallorca edicions, Palma 1988

AA.VV. Sant Llorenç des Cardassar, Col·lecció Guia dels Pobles de Mallorca, Consell Insular de Mallorca, Hora Nova S. Palma 1999

Fundació Serveis de Cultura Popular 1992 Calendari i festes de les Illes Balears i Pitiüses. Editorial Alba


S'Illot

Les festes de s’Illot acostumen a celebrar-se la tercera setmana d’agost. Habitualment es perllonguen durant un cap de setmana llarg, de divendres a diumenge. Les activitats són diverses i van des d’una visita guiada al Poblat Talaiotic de s’Illot, un concert de la Banda de Música de Sant Llorenç i una demostració de ball de bot amb ballada popular inclosa.