Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Sant Joan Pelut

La dansa de Sant Joan Pelut: patrimoni cultural del poble de Sant Llorenç

Sant Joan Pelut esdevé un referent col·lectiu que identifica els llorencins com a poble. Ni els canvis d’època, ni les prohibicions de les autoritats, ni tan sols els canvis de moda suposen (ni han de suposar) una limitació per les seves sortides, expliquen Albert Carvajal Mesquida i Antoni Gomila Grimalt en la investigació que varen dur a terme sobre sant Joan Pelut i que recollim a continuació.

Només quan el poble se’n desentén, Sant Joan Pelut entra veritablement en perill. Cal estar a l’aguait i evitar entre tots que una dansa tan nostrada es perdi novament de la memòria d’un poble. És cert que una vegada ja hi va caure i aconseguí sortir-ne airós. Si ho fes novament, seria un dany irreparable.

Entre els anys 2001 i 2003 la nota més destacada va ser el fet que la melodia interpretada per l’amo Antoni "Orell" i en Pep "de Son Berga" anà desapareixent amb ells. L’agrupació Tramudança recollí i recreà de forma excel·lent al seu disc No dóna gran cosa més l’agre de la terra (editat l’any 2001) la melodia i les cançons que es cantaven envoltant Sant Joan Pelut. El 2001, davant la nova mancança de sonadors, en Pep-Jaume (que feia de dimoni) decidí cercar-ne pel seu compte i pogué trobar-ne de nous a Sant Llorenç mateix: en Xisco Tous amb la guitarra i en Javier Leal amb el flabiol posaren la música els anys següents acompanyats per Llorenç Ferrer (2002), Antoni Genovard (2003) i alguns alumnes del Centre Musical (2001).

D’ençà de l’any 2002, després del ball de l’ofrena a dins l’Església i el ball al lloc sagrat, el grup de sonadors, Sant Joan Pelut i els dimonis fan un recorregut aleatori per alguns carrers, aturant-se a ballar davant les cases dels Joans i Joanes que així ho han volgut. Fins i tot hi ha un refresc ofert de forma totalment desinteressada per veïnats del poble, membres de l’Associació de Persones Majors i grups propers a la parròquia.

Imatges: 
Sant Joan Pelut
Sant Joan Pelut
Sant Joan Pelut
Sant Joan Pelut